Τραγική αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο των εορτών

Τραγική αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο των εορτών

Αρ. Πρωτ. 8911/12.01.2011

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

Δραματική αύξηση τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο τον περασμένο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την περίοδο των εορτών φέτος, παρά το γεγονός ότι η κίνηση ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώθηκε σημαντική αύξηση τροχαίων ατυχημάτων και ταυτόχρονη αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών.

Από την 21η Δεκεμβρίου 2010 έως και την 8η Ιανουαρίου 2011 σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια 54 θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ κατά την περσυνή αντίστοιχη χρονική περίοδο σημειώθηκαν 43 θανατηφόρα ατυχήματα. Αντίστοιχα ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο φέτος αυξήθηκε στους 63 έναντι των 49 κατά την περσυνή περίοδο. Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανατηφόρων τροχαίων σημειώθηκε στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ η υπερβολική ταχύτητα και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, υπήρξαν οι κύριες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

- Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων παρά τη μείωση της εξόδου κατά την περίοδο των εορτών σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνει η τροχαία;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την κατάλληλη ενημέρωση των οδηγών, αλλά και συμμόρφωσή τους με τον ΚΟΚ για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής οδικής ασφάλειας των πολιτών;

Απάντηση Υπουργείου